Werking warmtepomp

Warmtepomp Werking Expert-offerte.be

Hoe werkt een warmtepomp? De werking van een warmtepomp is te vergelijken met een koelkast, al zij het dan omgekeerd. De term ‘omgekeerde koelkast’ klinkt dan ook bekend in het oor. In dit artikel informeert Expert-offerte.be u in een notendop over de werking van een warmtepomp.

 

De werking

Zoals reeds aangehaald is een warmtepomp niet meer of minder dan een ‘omgekeerde koelkast’. Dit principe is vrij eenvoudig en makkelijk te doorgronden. De warmtepomp ontneemt warmte aan de lucht, aan de aarde of aan het water en geeft deze energie af aan de verwarmingsinstallatie. Hier volgt in een aantal stappen de werking van een warmtepomp.

  • 1. Warmtewisselaar

De gegenereerde ‘gratis’ energie wordt opgenomen door de warmtewisselaar(verdamper) van de warmtepomp. Hierin bevindt zich de koelvloeistof (werkcomponent) die de warmte van de energie absorbeert.

  • 2. Compressor

Door drukverhoging in de compressor wordt de gasvormige koelvloeistof samengedrukt door een scroll-compressor. Deze samenpersing verhoogt de temperatuur ver boven deze aanwezig in de te verwarmen ruimte. De geproduceerde waterdamp vloeit naar de condensor.

  • 3. Condensor

Dit resulteert in warmteafgifte in de condensor. De waterdamp condenseert tegen de koude wand van de condensor en geeft daarbij warmte vrij. De warmte wordt door deze tweede warmtewisselaar overgebracht naar hydraulische circuit van het verwarmingselement.

  • 4. Expansieventiel

Tenslotte zorgt het expansieventiel voor een drukverlaging. Dit ontspant de koelvloeistof waarop de cyclus kan heropstarten. Op deze manier verkrijgen we bruikbare hoogwaardige energie van initieel laagwaardige energie.

Dit is de werking van een warmtepomp uitgelegd in een notedop.

Wilt u een warmtepomp installeren en had u nog graag meer geweten over de specifieke werking van één van de verschillende soorten warmtepompen?
Vraag dan een warmtepomp offerte aan!

FacebookTwitterMore...